Sämling Coaching

Ez egy coaching blog. Coachok kalandozásai, élményei, dilemmái, gondolatai a coaching, a szervezetfejlesztés, a tréning világából, hol objektív, hol szubjektív, de mindenképp kozmopolita lencséiken keresztül…

Ajánlott linkek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2011.05.19. 16:28 Coaching_Admin

EGY COACH DILEMMÁI… - Jókedv coaching?

Dr. Szilágyi Judit

Executive coaching során a vezetők sokszor dilemmák megbeszéléséhez, felvetéséhez, megoldásához keresik az üzleti edzők támogatását. Kihez forduljon azonban egy coach? Mert valljuk be, dilemmáink nekünk is vannak…

A héten egy stresszes  munkahelyi szituációban egyik kolléganőm kedvesen megjegyezte: „Judit neked jókedv coachingra kellene specializálódnod!” Elmosolyodtam, de ahogy teltek a napok, többször visszacsengett a mondat a fülemben. Talán csak egy ilyen szerencsétlen hét volt, talán csak mindenki várja már az igazi meleget, talán csak a tavaszi fáradtság helyett divatosabb lett a tavaszi depresszió, de valahogy összesűrűsödtek a kedvetlen emberekkel való találkozásaim az utóbbi napokban. Ügyfelek, kollégák, családtagok, barátok. Mi a közös bennük? Szenvednek. Van, aki csak néha, de van aki egy életen át. Az okolhatók és hibáztathatók sora végtelen: a nagybetűs élet, a munkahelyi pletykák, a 20 évvel ezelőtti matektanár, a szülők, a főnök kutyája, a társa zokni levetési szokásai, a gyermeke nevelhetetlensége, vagy éppen a kormány, az időjárás, vagy akár a pirézek... A hibáztatható személyek listájából csak egy, azaz egyetlen személy maradhat ki: önmaga. Őt azért mégis kellemetlen lenne okolni! Az adna csak igazi rosszkedvre és szenvedésre okot!

Elismerem, sokszor tényleg kemény, embert próbáló feladat elismerni és felismerni, hogy életünk minden egyes helyzetében szabadon dönthetünk. Sőt, vissza megyek egy lépéssel, sokaknak azt is kihívás felismerni, hogy dönthetnek. Szinte misszióként hirdetem, hogy minden pillanatban döntéseket hozunk, akkor is, ha nem döntünk (az is egy komoly döntés!), vagy nem tudatosan döntünk. (Ha küldetésem megvalósulását kivárják az égiek, vélhetően örökké fogok élni!)
A FranklinCovey egyik tréningjén van egy filmünk, aminek az a címe, hogy „Carry your own weather with you” , vagyis vidd magaddal a saját időjárásodat! Én próbálok ennek megfelelően élni, és nem tehetek róla, de szeretem ha süt a nap…! Más nem?

A jókedv coachingnak azonban ennek tükrében azt hiszem, lenne piaca. Az üzleti modellt még kidolgozom hozzá…
Azonban igazán abban hiszek, hogy minden coaching jókedv coaching is! (Mellékhatásokról kérdezze orvosát és Juditot!) Miért? Ha tudatosságra, önállóságra, magabiztosságra, szabad döntésekre kényszerítjük, „neveljük” ügyfeleinket, egyszerűen jókedvűek lesznek! Vagy?

(A szerző a Sämling Solution business coacha, valamint a FranklinCovey senior trénere és szervezetfejlesztési tanácsadója.)

1 komment

Címkék: önismeret coaching coach stresszkezelés egy coach dilemmái


A bejegyzés trackback címe:

https://samlingsolution.blog.hu/api/trackback/id/tr132917036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MISKY KÁROLY 2011.05.20. 14:09:15

Ennyi evvel a hatam mogott en mar csak a nevetteto gazban hiszek!

7H Karoly filmjenek cime:
"Carry your own laughing gas tank with you."

hu.wikipedia.org/wiki/Dinitrog%C3%A9n-oxid
süti beállítások módosítása