Sämling Coaching

Ez egy coaching blog. Coachok kalandozásai, élményei, dilemmái, gondolatai a coaching, a szervezetfejlesztés, a tréning világából, hol objektív, hol szubjektív, de mindenképp kozmopolita lencséiken keresztül…

Ajánlott linkek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2011.05.26. 10:29 Coaching_Admin

Sämling Team és csoportos coaching felmérés

A Sämling Solution Consulting Kft. és a Business Coach Kft. közösen felmérést végez arra vonatkozóan, mit gondolnak a vezetők, a HR vezetők, a trénerek és a coachok, belső trénerek a csoport és team coachingról, milyen esetekben használnák, milyen hozzáadott értéket tulajdonítanak neki, hová pozícionálják.


Most, hogy ősszel közösen elindítjuk a csoport és team coach képzést, bennünket is sokszor megkérdeznek erről az érdeklődők, így arra gondoltam „közzétesszük” az erről való gondolatainkat, remélve azt, hogy a válaszunk nagyobb kört ér el, mintha minden érdeklődőnek egyenként elmondjuk, amit persze ezek után is szívesen teszünk.

Mindkét esetben (team, és csoport coaching) arról van szó, hogy egy coaching folyamaton kísérünk végig embereket, tehát coaching módszertant és eszközöket használunk.
Team coaching esetében a résztvevők ( 3-8 fő) egy teamet alkotnak, például ők az értékesítő csapat, vagy a felsővezetői kör, akik azonos cél megvalósításán dolgoznak, vagyis minden résztvevőnek azonos a kiinduló „A” pontja és a megcélzott „B” pontja.
Az általában két-háromheti rendszerességgel zajló találkozások, alkalmanként 3-4 órát vesznek igénybe, így kiválóan alkalmazkodnak a résztvevők munkaidejéhez.
A team, a csapat kiegyensúlyozott összjátéka esetén az eredmény messze meghaladja a csapatot alkotó tagok lehetséges egyéni eredményeinek az összegét. A team coaching mint a coaching egyik fajtája ennek a szinergiának az erősítését célozza meg.
A team coachingot nemcsak öncélúan lehet alkalmazni, egy tréning utánkövetését is segítheti.  Előfordul, hogy a vállalatok készek rengeteg pénzt áldozni a képzésekbe, de a fenntartható fejlődés igénye nem kerül fókuszba, így néhány hét vagy hónap után megindul a lefelé spirál, visszaállnak a régi mechanizmusok, szokások. A team coaching azonban célirányosan vezetett megbeszéléseivel lehetőséget teremt arra, hogy a munkatársakat átsegítse
az elakadásokon, megoszthassák a sikereket, elemezzék a siker okozóit és a kevésbé sikeres működés okozóit mindenki hasznára.

Csoportos coaching esetében a résztvevők szintén egy coaching folyamaton vesznek részt,  a csoporttagok más-más kiindulóponttal, és más-más megfogalmazott céllal vannak jelen. A coach ebben az esetben az egyén fejlesztését helyezi fókuszba, az ő problémája van a középpontban, ugyanakkor a fejlesztéshez felhasználja a csoportban lévő tudást, tapasztalatot, kreativitást. A 3-4 órás ülés során figyel arra, hogy minden résztvevő előrelépjen saját megoldandó feladatában. Ahogy az egyéni coachingban, úgy a csoportos coachingban is
6-8-10 alkalommal találkozunk az ügyfelekkel, de a szokásos 1-1,5 órás ülések helyett,
3-4 órát vesz igénybe egy egy ülés. Az üléseket itt is vállalásokkal kötjük össze

A team és csoportos coachnak nemcsak a coachingban használt készségeire van szüksége, hanem ismernie kell a csoportdinamika sajátosságait, az ebben rejlő lehetőségek kibontásának módját, jól kell tudnia kezelnie az ellenállásokat. Team és csoportos coaching esetén ügyfeleink részesülnek mindabban a sok hozzáadott értékben, amit egyéni coaching során megtapasztal a vezető: célorientáltság, maximálisan testreszabott, egyéni igényekre reagál, folyamatszerű, a találkozók közötti „kreatív feszültséget” a vállalások biztosítják. Teamben  és csoportban csakúgy, mint az egyéni coachingban, van egy nagyon jól definiált, mérhető célunk, melynek eléréséhez alternatívák gyűjtése után következik a döntés  a megvalósítás útjáról, módjáról, majd elkezdődik a valódi megvalósítás. Itt jutottunk el ahhoz a ponthoz, ahol a team coaching különbözik a workshoptól: a folyamat vége nem az akcióterv kidolgozásával és az erőforrástervezéssel ér véget, hanem a coach támogató jelenléte segíti a
megvalósulást, az implementációt..

Szólj hozzá!

Címkék: vezetés team coaching csoportos coaching


A bejegyzés trackback címe:

https://samlingsolution.blog.hu/api/trackback/id/tr952933697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása