Sämling Coaching

Ez egy coaching blog. Coachok kalandozásai, élményei, dilemmái, gondolatai a coaching, a szervezetfejlesztés, a tréning világából, hol objektív, hol szubjektív, de mindenképp kozmopolita lencséiken keresztül…

Ajánlott linkek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2011.06.15. 11:34 Coaching_Admin

EGY COACH DILEMMÁI… - Egy vitorlázás margójára…

Dr. Szilágyi Judit


Executive coaching során a vezetők sokszor dilemmák megbeszéléséhez, felvetéséhez, megoldásához keresik az üzleti edzők támogatását. Kihez forduljon azonban egy coach? Mert valljuk be, dilemmáink nekünk is vannak….

 
Két éve tanulgatom a vitorlázás művészetét, és nagy megnyugvással látom, hogy az élethosszig tartó tanulás megvalósításához ez egy megfelelő terület lehet… A Balaton egyik legszebb versenyét, a Pünkösdi Regattát az idén még csak lelkes szurkolóként figyeltem, de tanulni bőven volt lehetőségem, és lássuk be, nem csak hajózást…

A verseny második napjának befutóját a gyönyörű időre és a jó szélre való tekintettel egy csodás fahajón cirkálgatva, az utolsó bója közeléből figyeltük. Vitorlásgurum, Dóri a tőle megszokott lelkesedéssel ecsetelte, mire kell figyelnem (amellett persze, hogy ne löttyenjen ki a fröccsöm). Néhány mondat után úgy tűnt, hogy ezeket akár én is mondhatnám egy coaching, egy szervezetfejlesztés, egy tréning keretében. Több-kevesebb pontossággal megpróbálom összefoglalni mit is tanultam.

A legfontosabb, hogy figyeljük az ellenfelet, a mezőnyt, a szelet és tudjuk hol van a bója, ahová el akarunk jutni. Egy okos vitorlázó mindig hátrafelé is figyel, különösen akkor, ha legelöl van. Optimális esetben az első tartja a másodikat, a második a harmadikat és így tovább… Sokszor egyáltalán nem okos döntés, ha teljesen elhagyjuk az ellenfelet, hiszen egy rossz döntéssel gyorsan bekövetkezhet, hogy teljesen egyedül maradunk, és nem egy-két hajóhosszal kapunk ki, hanem igen csúnya vereséget szenvedhetünk. Ezzel szemben, ha az ellenféllel együtt vitorlázunk, ugyan kisebb az esélyünk az előny ugrásszerű növelésére, de a közelség esélyt adhat a győzelemre.
Természetesen egy vitorlázó nem mindig várhat arra, hogy majd az ellenfél hibázik. Néha kockáztat és irányt vált, amely vagy egy „halál takkot”, vagy egy igazi, zseniális taktikát, akár fölényes győzelmet is eredményezhet. „Kockázat nélkül nincs győzelem!” (Edmund Hillary) A vitorlázásban sem. A győzelemhez ki kell hozni a hajóból a maximumot és az tudja biztosan, hol a hajó képességeinek határa, aki már egyszer átlépte. A borulékony jolle hajóosztály élvonalában vitorlázók többsége már legalább egyszer felborult, így ők tudják… Persze ettől még folytatták a hajózást…!)
Egy kormányosnak tehát súlyos döntéseket és gyorsan kell meghoznia, ami csak akkor lehetséges, ha a csapat tudja a dolgát, és a hajó tökéletesen megy. A döntés mellett pedig ki kell tartani, hiszen nem lehet, hogy egy kicsit erre, majd később kicsit arra is megyünk.
És amit Dóri szinte monomániásan hangsúlyoz: „Ha Badacsonyba akarunk menni borozni, oda tudunk menni, akkor is ha onnan fúj a szél, hiszen soha nem a szél iránya, hanem a vitorla beállítása határozza meg, hogy merre megy a hajó!”

Magyarázzam? Inkább adaptálja mindenki saját maga…
Én mindenesetre néhány ügyfelemnek és barátomnak biztosan vitorlázási könyveket veszek majd ajándékba…

(a szerző a Samling Solution business coacha, valamint a FranklinCovey senior trénere és szervezetfejlesztési tanácsadója)

Szólj hozzá!

Címkék: egy coach dilemmái


A bejegyzés trackback címe:

https://samlingsolution.blog.hu/api/trackback/id/tr922985664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása