Sämling Coaching

Ez egy coaching blog. Coachok kalandozásai, élményei, dilemmái, gondolatai a coaching, a szervezetfejlesztés, a tréning világából, hol objektív, hol szubjektív, de mindenképp kozmopolita lencséiken keresztül…

Ajánlott linkek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2011.08.25. 10:39 Coaching_Admin

Mit nevezünk a coach eredményének?

Ha megkérdezzük valakitől, mitől eredményes munkája során, sokféle választ kaphatunk. Ha mi coachok tesszük fel önmagunknak ezt a kérdést, mi sem egyforma választ adunk erre a kérdésre – sokan sokfélék vagyunk, sok mindent definiálhatunk saját munkánk eredményeként. Én magam is gyakran megkérdezem magamtól egy-egy coaching folyamat kapcsán, hogy mit csináltam jól, mit tekintek eredménynek tevékenységemből adódóan.

Az ügyfelekkel való 0. találkozáson pontosan definiáljuk, hogy miről fogjuk észrevenni közös sikerünket, azt, hogy elértük az ügyfél által elérni kívánt célt. Ha pontosan oda érkezünk a coaching folyamat végére, ahová az ügyfél szeretett volna eljutni, az egyértelműen jelzi közös eredményünket. Tiszta sor. Siker (elsősorban) az ügyfélnek és siker a coachnak.

Mégis – akár a folyamat közben is – ér bennünket sok sikerélmény.

Egyik ügyfelemmel munkájához kapcsolódó témán dolgozunk. Közös munkánkat a coachee bizonytalansága, megválaszolatlan kérdései generálták. Eredménynek racionális, konkrét eseményt definiáltunk.
A válaszok szépen érkeztek coaching folyamatunk során, növelve ügyfelem önbizalmát. Még a kitűzött céltól távol, de sok részeredményt elérve ügyfelem néhány napot családi körben töltött, melyet követően lelkesen hívott telefonon: családja egyértelmű mentális változást tapasztalt akkor, amikor munkájáról és az ahhoz kapcsolódó tennivalóiról, lehetőségeiről mesélt. ( Bizony, nem a bizonytalanságairól, megválaszolatlan kérdéseiről, hanem maga előtt kirajzolódó feladatokról szólt a beszélgetés. ) Ügyfelem ezt a visszajelzést jelentős eredményként könyvelte el.
Nem tagadom, engem is boldoggá tett ez a közelmúltban érkezett telefonhívás.

…és felvetődött bennem a kérdés: mitől érzem magam én leginkább eredményesnek?

Tűnödésem közben Édesanyám jutott eszembe és az ő virágos kertje. Mamám imádja minden nyíló virágát, gondozza azokat és örül a kert millió színének, színkavalkádjának. Amikor nála járok, először mindig a legutoljára kinyílt virágát mutatja – legkedvesebb „eredményét”.

Be kell látnom: saját eredményességem racionális definíciókkal meghatározott fogalmát időnként ügyfeleim szubjektív visszajelzései úgy színezik, mint a kertben frissen nyíló színpompás virág. Érzem bódító illatát, magamba szívom azt és hagyom, hogy energiával töltsön fel – mellyel támogatom majd ügyfelemet közös coaching folyamatunkban, a célhoz vezető úton, eredményesen.
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://samlingsolution.blog.hu/api/trackback/id/tr513179181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása