Sämling Coaching

Ez egy coaching blog. Coachok kalandozásai, élményei, dilemmái, gondolatai a coaching, a szervezetfejlesztés, a tréning világából, hol objektív, hol szubjektív, de mindenképp kozmopolita lencséiken keresztül…

Ajánlott linkek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2011.04.28. 10:11 Coaching_Admin

A vezető mint coach - Mit gondolunk erről, mi a Sämling Solution coachai

Minden kiváló vezető rendelkezik coachcsal és minden kiváló vezető maga is coach.

A 21. században dolgozó vezetők számos új kihívással szembesülnek szerepkörük gyakorlása során. A globalizáció és a gazdasági bizonytalanság okozta nehézségek mellett meg kell küzdeniük az ipari korból a tudás alapú korba való beilleszkedés problémáival, vezetői dilemmáival is. A 21. században egyre több és több embernek nyílik lehetősége és ébred rá arra, hogy választhat, hogy önmaga felelős életéért. A munkavállalók döntenek arról mekkora tudást, kreativitást, lelkesedést, elköteleződést visznek bele munkájukba. Ezen körülmények között a hierarchiára épülő vezetői kultúra idejétmúlttá és tökéletesen eredménytelenné válhat.

A mai kor vezetőjének sokkal inkább belső erőre, érettségre és bölcsességre van szüksége, mely elsősorban saját belső fejlődésének, mint a híres üzleti iskolákban folytatott tanulmányainak eredménye.


A coaching tehát minden kiváló vezető személyes fejlődésének támogatója és egyben alapvető vezetési eszköze is.

 

Lehet-e coach egy vezető?

A válasz, egyértelműen igen. Ehhez azonban az kell, hogy a vezető és munkatársa között olyan partneri viszony legyen, ami kölcsönös bizalomra, egyenrangú kapcsolatra, és arra az elköteleződésre alapszik, amiben mindketten hajlandóak erőfeszítéseket tenni. Ehhez, kiváló vezetőre van szükség, aki megfelelő empátiával rendelkezik, kellően objektív, önálló, elfogadja azt a tényt, hogy munkatársa kompetens, rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal, kreativitással, és tudással, és vezetőként a szerepe, ezeknek a felszínre hozása.

Természetesen az a vezető, aki éveken keresztül autokratikus vezetőként irányította az embereit, eszköztárában az utasításon és az ellenőrzésen kívül nem volt más opció, nem lesz hiteles, ha egyik napról a másikra coach szemléletű vezetőként jelenik meg. A coachinghoz szükséges bizalom megszerzéséhez fáradságos út vezet, meg kell tanulnia a vezetőnek felhatalmaznia a munkatársakat, bevonni őket, delegálni nekik. A munkatársaknak pedig meg kell tanulniuk élni az ezekben a vezetői eszközökben lévő lehetőségekkel: felelősséget vállalni, önálló döntéseket hozni, és el kell hinniük, hogy nem csak utasítás követőként, hanem önálló, kreatív, alkotó emberként gondolkodnak róluk.

                                                                                                  

Márton Mónika 

Szólj hozzá!

Címkék: vezetés vezető coachszemléletű vezető


A bejegyzés trackback címe:

https://samlingsolution.blog.hu/api/trackback/id/tr802861448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása